ponedeljek, 31. december 2007

2007

Se vidimo v 2008.

ponedeljek, 24. december 2007

Praznujte ga mirno, polno veselja in smeha, v glavnem z tistimi, ki jih imaš najraje. :)

Vesel Božič.

četrtek, 6. december 2007

Brezglavo letanje

Začel se je veseli december, ki se ga v trgovinah že čuti. Ljudje že mrzlično nakupujejo, čeprav bo divje v zadnjih dneh meseca. Takrat pokupijo še krtačo za WC, samo da nekaj vzamejo.


Pač ljudje....








V glavnem, pa se v tem času dobro je in pije vrhunsko vino. (Seveda je še tudi veliko romantike, a te je vedno dovolj)


V zadnjih letih, so navalili na naravno sušene izdelke -PRŠUT- in tu velikokrat postanejo dvomi, katerega od ponudbe vzeti. Jaz sem jedel od Krasa, Mip in Lokev, pa lahko povem, da nobeden ni najboljši, za mene. Mogoče je kateri od posameznika drugačen, a to je v večini samo v glavah.



......Od nekoga je slišal, da od tega proizvajalca ni dober in ga zato ne bo kupo.....Lari fari....


Jih skrbi, kako bo masen in podobno. Verjeti bo treba prodajalcem, kje se vidi,kakšen je, čeprav je skoraj ne mogoče ugotoviti.


Veliko kdo reče, Kraški pršut je najboljši. Kar ima prav, če ve za kaj se gre, ker večina misli na Pršutarno KRAS.

Kraški pršut, pa je proizvod vseh treh pršutarn, Lokev, Mip in Krasa. Ime "Kraški pršut", pa izdelek dobi takrat, ko dosega vse pogoje, ki so za ta izdelek podane.


(več je na spletnih straneh: http://www.kras.si/, http://www.mip.si/, http://www.prsutarna-lokev.si/)



Kraški pršut Lokev











Kraški pršut Mip









Kraški pršut Kras











Seveda je cena le teh zanemarljiva.Prepoznamo jih pa po žigu, ki je vtisnjen v kožo.









Vsaka Pršutarna pa ima še ostale vrste pršutov kot so npr.: primorski, lokvanski, kmečki, dimljeni, pršut Lipica, domači, vipavski in še kateri.

Tanko narezan z Teranom ali Refoškom, prijetna družba in večer je lahko lep. ;)

torek, 4. december 2007

Stvari

150 let.

Leto + ali - staro ogledalo visi na steni naše predsobe. Koliko vsega je že videlo.

Za to ogledalo niti nisem vedel, da je tako staro, dokler ga ni bilo potrebno zaščitit z lakom za les. Ko so mi doma povedali, koliko let približno šteje in v kakšnem stanju je bil.

sobota, 1. december 2007

Jura me dej...

Včasih me doleti, da se moram ukvarjat z mojim malim bratrancem Filipom. Hmm, sploh ne vem kok je star, tri leta sigurno. Zdaj se me je skoraj preveč navado, kar je lepo, ker na začetku se me je bal, če gledamo, da se pišem Kremžar in se večji del kremžim ;) ...joke...

Danes zjutraj, vsaj za mene je bilo jutro, pridem v kuhinjo pa sedi na stolu in z Mamo pijeta čaj,
ko vstane me stisne in kot ponavadi rad deli poljubčke, sem bil deležen še tega. ....Ti prebrisani barabin se zna prikupit..... Kaj mi je preostalo drugega, kot da sem mu iz trgovine prinesel smokije, ki jih ima tako rad. Ne vem, kaj mu je bilo danes, samo Jura, Jura in Jura sem slišal. Madonca imajo energije. Pa sva morala plesat, pet, še pesmico me je naučil in to ...Jura kura, ko Petro fura... Pa se je zopet smejalo to bitje malo.
Ko mi je za mizo skoraj zaspal, sem mislil, da se je že zmatral in bo moral spat. Ma ja. Lepo mi je povedo, da je ura komaj 10 in on ob desetih ne spi.
Pa od kod mu ideje barabinu malemu, pa še na uro je pokazal.

Sej bilo zanimivo dopoldne, če ga ne bi kakat. Seveda ga je hotela peljati mama, a kaj, ko je vragec rekel ....Jura me dej. ... Seveda je mama vztrajala. On pa pred mene in pravi, ...ti ne dej... Sem imel kr temo pred sabo. Z izbuljenimi očmi sem ga gledal on pa še enkrat ....ti me dej... Pa sva čepela na WC-ju jaz poleg, on pa na školki, tokrat on z izbuljenimi očmi. Tako mala rit, smrdelo pa ko hudič. Kaj si je kaj mislil, ko se je skos smejal.

Pa mi je zopet vrgel lupčka, ko sem šel v službo.

nedelja, 25. november 2007

Ansambel Lojzeta Slaka

Med vsemi pritiski v službi, ko si sit ljudi in včasih vsega kar je okol tebe,
našponano in hitro življenje s pritiski zunanjega sveta, dobim včasih občutek, da sem se izgubil, v dnevih tedna. V mišljenju, da ti čas prehitro gre skozi življenje, ga bom poizkušal umirit in začel opazovati svet okoli sebe.
Nevem zakaj, ampak ko pride dan za Govejo župco in ko se sliši frajtonarica po radiju, se kar umirim. Takrat vem, da je danes nedelja in da sem ujel vsaj en dan v tednu.

četrtek, 22. november 2007

Komedije

Od asfltirane ceste je dovoz do naše hiše in naprej do zadnje makedamska cesta. In kot vsako leto, se cesta ponovno zasuje z peskom, da se zadelajo največje luknje.
...meni je kul...


A kaj, ko ne bi soseda delala panike in letala okoli svoje zemlje in se pizdila zakaj je kanček peska padel na njeno zemljo. Unega tadrugega nisem vido. Začelo se je prej, čeprav še ni snega. LoL
....na moji zemlji pa že ne....

Meni je na koncu le fajn, me vsaj zob ne boli več :))

torek, 20. november 2007

Že čutim zimsko vzdušje

Po prvih mrzlih jutrih in nekaj zapadlega snega, ki sem se ga razveselil kot otrok,

so me zopet razočarali in hkrati nasmejali sosedje, ki pridno štejejo korake in zabijajo kole, ki jih imajo za imenike svoje parcele, da bo splužen sneg šel na sosedovo zemljo in ne na njegovo. Danes je pa drugi sosed naredil enako. Razjarniki ne morš kaj.


Pa bom zopet sam kidal cesto, kot ponavadi , ko grem prvi v službo.

nedelja, 18. november 2007

Izjava tedna

Če kaznujejo lastnike lokalov zaradi kajenja gostov, je to tako, kot da bi kaznovali Dars, ker vozniki na avtocestah vozijo prehitro.

sobota, 10. november 2007

Kaj podariti za darilo

Danes sem bil v debati, kaj svojemu ali bližnjemu podariti za darilo. Kot vsi vemo, se bliža mesec december in vedno letamo ko nori po trgovinah in iščemo kaj kupiti.
Kupite mu to:
Sem si ga privoščil in lahko povem, da je zakon. Lahko si urejaš bradico, zalisce, krajšaš dlačice, depiliraš po telesu, jajcih (to je na lastno odgovornost), je enkraten za uporabo, možen kar med tuširanjem, je lahek in udoben v roki. Cena zanemarljiva. V paketu je še priložena škatlica kondomov z gelom, kar ni slabo, boste prišle še na svoj račun. Če pa že ni partnerja, je pa aparat primeren tudi za osebe ženskega spola. Meb britjem ne cuka in koža je gladka (kar pa ne pomeni da ga ne smejo uporabljati tudi tiste, ki imajo partnerja). Škatlico pa lahko vseeno porabite z sosedom ali mimobežnešem.
Končno sem si našo brivnik.

petek, 9. november 2007

Adi Smolar - Prizor za zavesami

Iskal sem spot "Je treba delat". Ga pa ni. Je pa ta, ki je odličen.

The Nightmare Before Christmas

F...... prazniki

Danes v milejši obliki, kajti včeraj sem pa mel 200 pritiska. Namreč v lepen dnevu in dobri volji me je razpizdilo pošiljanje novoletne robe v našo skladišče.




Ok, ampak 10 palet. Vsako leto f..... okraski, lučke in neke f..... stvari. Pa u pizdo, kero tele pa kupi vsako leto nove okraske. U kurac ........ in neke kurčeve cekre, košare, neke........uglavnem v pič.. naj grejo vsi. @:

sreda, 7. november 2007

Presenečen


Danes sem naletel na post v blogu" Veliki človek "

Občoduvanja vreden, vsaj za mene.

Martinovi dnevi




Ta teden, so se začeli Martinovi dnevi v Šmartnem. Prirejajo jo primestne vaške skupnorti ŠMARTNO, TURIŠKA VAS IN LEGEN. V obsežnem programu, ki bo ta teden, se bo danes odvijala, prvič, kmečka tržnica (MARTINOVA TRŽNICA ). Predstavili se bodo bližnji kmetje z okolico. V grobem bo prikazano kakšno je bilo življenje na kmetih. Zvečer pa pohod z baklami. Vse to bom zamudil, kot ponavadi, sem zmeri popoldan na šihtu. Bom poslal fotra, naj gre mal pogledat in poslikat.
Cerkev Sv. Martina


torek, 6. november 2007

ponedeljek, 5. november 2007

KOROŠKA

http://www.koroska.si/

Že nekaj časa je v ospredju Koroške, HITRA CESTA, ki buri nekatere prebivalce. Ali je hitra cesta potrebna? Zame, za razvoj gospodarstva, šolstva in dobiček posameznikov je, mogoče tudi za turizem, če gladam v prihodnos. Ko pa se začneš zavedat za posledice me pa kar stisne. Ko sem si ogledal projekte, kje vse bi potekala cesta in eden je 200M od naše hiše. Upam, da te možnosti ne bodo ubrali. Težko se je odločit kaj in kako do zaključka. Še sam sem zbegan.

sobota, 3. november 2007

Jaz tudi tebe

Na vse zgodaj v službi, ko si še ves zaspan in omotičen, ko ti gredo vsi na živce in ti ne dajo miru, da vsaj še kave ne morem spit v miru, ko prikaže promotorka, noro simpatična, v majčki, ki na njej poše "LJUBIM TE KO KUHAŠ"

...A ti lahko pripravim Flambirana prsa v smetanovi omaki in Bananasplit...

četrtek, 1. november 2007

Noč čarovnic vs Dan reformacije

V zadnih dneh je bil v ospredju rompompom o Halloween varianti. Praznik iz Amerike...... eri no.


Ko so naši predniki to proslavljali, ali kako drugače, še Amerike, kot odkrite celine sploh ni bilo.

V trgovinah popizdevajo z reklamami in ponudbo. Meni se zdi vse to smešno.

Se spomnem, kako smo kot otroci vsako leto izrezljali buče in jih obešali na kole, pa o kakem Halloween sploh nismo vedeli. Še moja prababica nas je strašla z belo haljo na tisto noč, in njo njena babica, ko še ladja Titanik sploh ni bila v načrtu. Jah pač tako je, o Trubarju pa le bore malo. Hvala njemu za prevod biblije, prve knjige in seveda novemu gibanju.

Pa sediš, v kafiču na teras, ob pečki in gledaš, kako z maskami letajo okoli tebe. Kaj a je že pust?

Zmenkarije

Letos sem bil prav presenečen, hkrati pa še hvaležen, da ni bilo preveč mrzlo. Prevladovala je lepa poletno-jesenska konfekcija. Zanimivo je to, da se nekatere samo, v tem času oblečejo v kaj bol modno-elegantnega.
Pa hodiš med vrsami in gledaš, se čudiš in gledaš, pošiljaš lepe nasmehe, z presenečenjem katero še pozdraviš, ko te zmede njena stilska urejenos, jo po zanimivem pogovoru povabiš na kavo, ko mi prej, nikoli ni padla v oči, pa srečaš znanko in spoznaš njeno prijateljico, ko pa že misliš, da je vse le naklučje, pa dobiš tel. št. od osebe, ki sem si jo vedno želel. Ma ja.......
Pa zato, sem po britofo moral hodit. Prava modna pista.

nedelja, 28. oktober 2007

Moštna dečva


Za vikend se je na Koroškem odvijala prireditev Moštna dečva "niss mošta" -alkoholna pijača iz jabolk in hrušk, ki se prileže ob vsaki priložnosti.- hih


Natančneje se to odvija v Šentanelu. http://www.sentanel.si/

Kako je bilo nimam pojma, zihr pijano ;)

Za vse, ki še niso bili v Šentanelu je kraj vreden ogleda. Edini kraj, ki se trudi, nasploh v turizmu.




Zopet bo noro jutri v službi, ko bo sodelavka prinesla. svoj nagrajen moš.

petek, 26. oktober 2007

Ljudeje, kaj je z vami?

Kako so ljudje nesramni in ostudni gledam vsaki dan. Kot izgleda je njihov potencial usmerjen v debilnost. To ne velja za vse, da ne bo pomote. Delam namreč v trgovskem centru in tam doživljam marsikaj.
Ok, nekako razumem ljudi, ki so "neumni", ne razumem pa tiste ki so nesramni in se delajo neumne. Hodijo po trgovini in uničujejo. Dotaknejo se vsega, samo da uniči. Brez kulture.

Pa danes prinese ena gospa v reklamacijo ponev, prevlečeno z teflomon. Ne morš verjet, ima še shranjen račun. Datum prodaje 12.5.2007.

"Z to ponvijo nesem zadovolna, začel se je luščit teflon"
Seveda jo vzamem in pogledam, kaj je z to ponvijo. (Dej nehi no, kot bi bila tarča za zračno puško.)

Pogledam gospo in jo uprašal, če me ima za norca slučajno, da so se v tej ponvi kuhali vijaki ne pa hrana. Mal me čudno pogleda, pa začne šrajat ko nora. "Gospa pomirte se, vam bom dal novo."

Pa sem ji na koncu prodal eno za 35€, seveda minus razlika. Debil babji.
Mene bi bilo sram, da bi sploh ponev prnes nazaj.

Pa da vidiš modela, ki kopuje vino.
"A imate mogoče polsladko vino"
Mu razkažem polico, vsa vina, polsladka, ki jih držimo, pa se odloči za enega in upraša
"kakšno je to, bol kislo, al bol grenko" Ha,ha,ha,ha

Na koncu je vzel eno ceneno in to suho Je rek, bol je suho, bol gre po grlu.

OMG!!!!!!!


Ne vem, če se ne bom začel ukvarjat z jogo
.

torek, 23. oktober 2007

Kdo je koga?




Včeraj ob gledanju TV-ja, sem prestavil na kanal z videospoti in se je vrtel komad, od Nine Osenar - Moment Like This.







Na nekem drugem programu pa od Nely Furtado - Say it right.







A si nista podobni? Dobri mrhi ni kaj. :)



petek, 12. oktober 2007

WTF...?

Ne razumem ljudi, ki si v sramoti in ponižanju blažijo dušo, še z večjim sranjem. Če si v trenutku zasral vsaj priznaj bo lažje,... lol.

Me res zanima če je stem kaj lažje, da lažeš samemu sebi.

sreda, 10. oktober 2007

Jaz sem ok

Pred kratkim sem šel na pijačo z eno zelo simpatično deklino. Ko pa se dobiva na pijači sem postal zaspan. Čaki malo Jura, kaj ti ni jasno, si nor.
In pol še dvkrat, pa ista pesem. Skozi sem razmišljal kaj bom doma, jedel in nisem bil pr stvari. Nekako sem se izmuznil naslednji, da se nebi osramotil, a glej zlomka srečam znanca, ki je zatrdil enako pr dveh "boring"
Hvala bogu, Jura je ok. ;)

torek, 9. oktober 2007

Ring, (mirror)

Bol, ko jo poslušam, bol mi je podobna.

nedelja, 7. oktober 2007

Ko, po kruho zadiši




Ni ga, čez domači kruh.


Nikoli ne bom pozabil, ko ga je pekla moja prababica in tisti trenutek, ko se je dajal v peč,..... "kako je dišalo po dvorišču"... in v tistem pričakovanju kdaj bo pečen, vsake toliko časa, samo strmel v peč. :)
Vedno je naredila mali hlebec, ki sem ga lahko odnesel domov.


Zdaj, ga večkrat pečemo doma in se velikokrat spomnem, ko pogledam v pečico, kako sem takrat čakal, kdaj bo pečen.


Lepo se je spomniti,....

petek, 5. oktober 2007

Šmartno

Šmartno sodi med najstarejše kraje v Mislinjski Dolini. Čeprav sega prva znana omemba v leto 1106, je najverjetneje še starejše, saj je bil tu sedež ene najstarejših slovenskih prafar. Zaradi zanimive in ugodne lege kraja ob reki Mislinji so ljudje v preteklosti razvijali različne obrtne dejavnosti – kovaštvo, mlinarstvo, furmanstvo, lesarstvo, žagarstvo itd. Večina teh starih obrti je zamrla s tehnološkim in družbenim napredkom ter s sodobnim načinom življenja.
Dandanes se le starejši spomnijo, kako je »ko mlinček ropoče in voda šumlja…«

http://povezave.kopa.si/tdsg/po_poti2.htm

Nekaj zanimivosti

AVI (divx) format, je že znan marsi komu. In vse več je ljudi, ki se s tem formatom ukvarjajo. Pred kakšnimi 6. leti sem začel konvertirat razne mpg. in vob. formate v divx. Takrat najbol znan kodek divx3.11 in program Xmpg. Po nekaj poizkusih in prebedelih noči sem sicer uspel, a slika še ni bila takšna kot bi morala bit. Problem je še bil v izbiri v kbps, ki ga nikoli nisem uspel nastaviti da bo končni rezultat formata 717 kb (700M). Pa še program je večkrat zmrznil.




Sedaj uporabljam Auto Gordian Knot. Program kot se šika. Pa še twopass naredi, da je slika še bolša.




Preprosto odpreš pot do dvd filma, ki ga želiš skonvertirat.




Izbereš kateri zvok je za film, npr. sinhroniziran in original,
določiš 1CD ali 1/2CD-ja in tako naprej. Pri advanced settings nastaviš format slike in resolucijo, zvok seveda v Mp3, stisneš še samo add job, lahko še "shutdown when done", da ni potrebno skrbeti, da bo PC tratil štrom celo noč. Ko je film skonvertiran, si še lahko zripaš podnapise, ali pa jih najdeš na spletnih straneh.
In iz 4,30 GB dobiš 700M, to je to ;)

četrtek, 4. oktober 2007

Dinohuman

Vsi poznamo Dinozavre, ki so se sprehajali po našem planetu. Danes, sem pa prejel mail, da so odkrili velikana.
Menda pa ja ne bojo vzeli DNK,...........

Liga prvakov 2007/2008

Sreda v Ligi prvakov je bila polna presenečenj. Edine zmage gostiteljev se je veselil Celtic, ki je v zadnji minuti z 2:1 ugnal moštvo Milana.
Skupina A: LIVERPOOL - MARSEILLE 0:1 (0:0)
Valbuena 77.BEŠIKTAŠ - PORTO 0:1 (0:0)Quaresma 92.
Lestvica:
MARSEILLE - 2 2 0 0 3:0 6
PORTO - 2 1 1 0 2:1 4
LIVERPOOL - 2 0 1 1 1:2 1
BEŠIKTAŠ - 2 0 0 2 0:3 0

Skupina B: VALENCIA - CHELSEA 1:2 (1:1)Villa 9.; Moretti 21./ag, Drogba 71.
ROSENBORG - SCHALKE 0:2 (0:0)Jones 62., Kuranyi 89.
Lestvica:
CHELSEA - 2 1 1 0 3:2 4
SCHALKE - 2 1 0 1 2:1 3
VALENCIA - 2 1 0 1 2:2 3
ROSENBORG - 2 0 1 1 1:3 1

Skupina C: LAZIO - REAL MADRID 2:2 (1:1)Pandev 32., 75.; van Nistelrooy 8., 61.
WERDER - OLYMPIACOS 1:3 (1:0)Almeida 32.; Stoltidis 72., Patsatzoglou 82., Kovačević 87.
Lestvica:
OLYMPIACOS - 2 1 1 0 4:2 4
REAL MADRID - 2 1 1 0 4:3 4
LAZIO - 2 0 2 0 3:3 2
WERDER -2 0 0 2 2:5 0

Skupina D: CELTIC GLASGOW - MILAN 2:1 (0:0)McManus 62., McDonald 90.; Kaka 68./11-m
BENFICA - ŠAHTJOR 0:1 (0:1)Jadson 42.
Lestvica:
ŠAHTJOR - 2 2 0 0 3:0 6
MILAN - 2 1 0 1 3:3 3
CELTIC - 2 1 0 1 2:3 3
BENFICA - 2 0 0 2 1:3 0

ponedeljek, 1. oktober 2007

Zelena milja

Eni poznajo roman eni film. Bil je po TV-ju in moram reči, da je bil meni zelo dober.

Dobra igralska zasedba. Zanimivo, kako hitro vidimo sovraštvo do osebe, ki je nam od zunaj grozna, v resnici pa je ne poznamo.

Je sedaj kaj drugače, al se še ocenjujemo po zunanjosti?

sobota, 29. september 2007

LOL

Kaj bi dal, da bi imel čip v glavi, ki bi skos snemal misli in ideje. Toliko jih je, in zlo hitro pozabim.

Brezveze

sreda, 26. september 2007

........

Življenje je kot Bonboniera, nikoli ne veš kaj je v njej.

Forrest Gump (1994)

Dan Turizma

Ja, dan turizma, naše občine se pa kregajo katera bo na prvi strani, turističnega vodiča po Koroški.

Veliko se jih trudi....pohvale, samo tista, ki se rajta za glavno je katastrofa.
http://www.koroska.si/

Sramota ali Ponos.

Pohvale spletni strani.

ponedeljek, 17. september 2007

Nekaj zanimivosti vinskih, sadnih in žitnih destilatov

Konjak:

Destilacija konjaka se opravi dvakrat :
1 - najprej se izkuha surovo žganje " brouillis ", ki ima med 24 in 30 vol. % alkohola.
2 - " brouillis " se da v kotel za ponovno destilacijo, ki jo imenujemo dobra kuha " la bonne chauffe " in vsebuje okoli 70 vol. % alkohola.
Prve frakcije destilata, ki imajo preveč alkohola, se odstranijo. Odvzema se sredinski tok z okoli 72 vol. % alkohola. Odvzem se ustavi, ko se vrednost destilata spusti pod 60 vol % alkohola "na rep destilacije " les queues de distilation ". Sredinski del -srce " coeur " je čisto in bistro žganje, ki daje konjak.

Armanjak:

95 % armanjaka se pridobi po zelo zapletenem postopku, ki je specifičen za to žganje, t.j. v armanjaškem enosmernem kotlu. Gre za napravo iz čistega bakra, ki je bila patentirana leta 1818, nato pa so jo žganjekuharji s tega območja prilagodili, spremenili in izboljšali. Ta destilator resnično prispeva k prepoznavnosti armanjaka.
Ko žganje zapusti enosmerne destilatorje, vsebuje 72 vol. % alkohola. Nekatere hiše, ki proizvajajo armanjak, prav tako uporabljajo kotle tipa " konjak " za dvojno kuhanje, katerim so zelo privržene.






Armanjak


Uporabljajo se iste sorte kot za COGNAC : UGNI BLANC , COLOMBARD in FOLLE BLANCHE . Nekako pravijo , da je ARMAGNAC bogatejši, a na finesah je malo revnejši od COGNAC-a .




Tri zvezdice = star več kot 2 leti



VSOP (Very Superior Old Pale) = star več kot 5 let



XO = star več kot 6 let

Konjak


Za COGNAC uporabljajo sorto grozdja UGNI BLANC ali TREBJAN . Za COGNAC - HENNESSY RICHARD pa samo FOOL BLANCHE in je zelo redka, ter steklenica za HENNESSY RICHARD je izdelana iz kristala BAKARAT .




VS (Very Special) ali 3 zvezdice = star več kot 2 leti,



VSOP (Very Superior Old Pale) = star več kot 4 leta,



Napoléon, XO (Extra Old), Hors d âge = star več kot 6 let








Konjaki in armanjaki so predstavljeni tudi v obliki oznake za starost: armanjak, star 25 let, je armanjak, pri mešanju katerega se je kot najmlajše žganje uporabil armanjak, ki se je staral v lesenih sodih najmanj 25 let. Včasih tudi več. http://www.montaubert.si/











Vinjak:







VINJAK je našega izvora in je pridobljen z destilacijo vina , ki zori in se stara več let . Po statutu RS (republike slovenije ), mora biti vinjak staran najmanj 2 leti v hrastovih sodih, ali stari vinjak najmanj 3 leta v hrastovih sodih.







Brandy:
http://www.cognacnet.com/brandy/default.htm







Brandy je tudi destilat vina. Lahko je tudi destilat sadja. Znani so po vsem svetu.



Italijani imajo svojega znamenitega



"Stock '84 Brandy VSOP in XO original.



Mi najbolje poznamo Albanski konjak, ki pa se sedaj imenije Skenderbek, seveda ne sme uporabljati ime Cognac.



Grki Metaxo in tako dalje.







Ko sem iskal vse podatke na netu, sem naletel na kar nekaj naših strani, ki so dokaj dobre. Namreč nikjer nisem zasledil naših Brandyev, ki jih imamo. Da ne govorimo o moštu (Jabolčno vino), ki ga v kotlih destilirajo, Borovničevec, Sadjevci, pa še bi se kaj najdlo.







Whisky:

Proizvodnja viskija je zelo zapletena in zahteva zelo veliko časa. Zrel ječmen je treba požeti in ga za nekaj dni namočiti v studenčnici. Za tem ga je potrebno razgrniti po veliki ravni površini sušilnice ter ga tudi do deset dni vsak dan obračati, da začne kliti.
Iz vlažnih ječmenovih kalčkov se nato na tleh sladarnice pripravi slad. Postopek pridobivanja slada temelji na izbiri šote, ki jo v destilarnah kurijo pod tlemi lesenih sušilnic. Dim tleče šote da namreč ječmenu in kasneje viskiju neponovljiv okus po šoti. Ječmen je potrebno nato očistiti in zmleti v zdrobasto moko, s katero se napolni velik sod z dodano vročo vodo. Pri tem se škrob v sladu spremeni v sladkor, ki ga je potrebno izločiti. Postopek je treba večkrat ponoviti, tako da na koncu ostane sladka tekočina, ki jo Škoti imenjujejo wort.
Tekočino nato natočijo v lesen čeber in pustijo dva dni, da začne vreti. Podobne postopke so že v 6. stoletju poznali izdelovalci piva.

Kotel za destilacijo viskija
Od tod naprej pa se postopek pridelave viskija loči od tistega za pivo. Tekočina, ki že vsebuje od pet do devet odstotkov alkohola, se imenuje wash. Z njo v žganjarnah napolnijo zaprt kotel, ki ga segrevajo s premogom. Iz pokrova kotla izhaja dolga zakrivljena bakrena cev, ki se ohlaja v sodu z mrzlo vodo. Zaradi segrevanja se para dviguje v cev, kjer se kondenzira ter po cevi kaplja v posebno posodo.
Po tej prvi destilaciji dobijo tekočino, imenovano low wines z 20 do 25 odstotki alkohola. Za prečiščenje in koncentracijo alkohola ter aromatičnih primesi to tekočino nato ponovno destilirajo. Z večjim številom destilacij, mešanjem s tekočinami prejšnih destilacij in odstranjevanjem nečistih primesi nastane viski.
Preizkus stopnje alkohola so včasih delali na zanimiv način. Nekaj tekočine so pomešali s smodnikom in jo prižgali. Če je zmes rahlo počila, je pomenilo, da je destilat premočan. Če pa je gorela z enakomernim plamenom, je imel destilat pravi delež alkohola, ki je pri malt whiskyju med 40 in 60 odstotki.
Brezbarvni viski se nato napolni v sode, kjer se začne proces staranja.















sobota, 15. september 2007

življenje

Ampak ne morem iz svoje kože. Danes se je zgodilo dejanje, ki ga ne moreš predvidevat. Spoznal sem osebo, pred 3 leti, ki sem jo začel obravnavat, drugače kot vse ostale. In lahko priznam, da sem se z......l vanjo, od kar sem jo prvič videl.

Hočem povedat pa predvsem to, da se ji je zgodila tragedija, ponesrečil se ji je njen fant, z motorjem. Umrl je. Ne vem, kako naj ji povem žalovanje. Ne vem kako naj ji pogledam v oči. Res jo imam rad....... sem prasec, samo tega nobenemu ne želim. Strah me je, ko jo bom srečal. Kaj naj ji rečem, ko je ne bom mogel pogledat v oči.Postavil se bom ob stran, in opazoval....upam, da jo bom še videl takšno, kot sem jo videl danes ko ni vedela nič.

Tega nobenemu nikoli!

petek, 14. september 2007

Danes se igra

Ob 21:30 bo,... upam, da ne zadnja tekma naših. Fantje so si zaslužli stopničko višje, tako da z moje strani vso srečo.

ponedeljek, 10. september 2007

OREHOVA POTICA

Iz testa, za Potico.

Jaz, sem brez komentarja.

DA VIDIMO

Danes se bo pokazalo, iz kakšnega testa smo.

nedelja, 9. september 2007

Pa še eno za šalo

Zakaj tašča ko umre ne gre v nebesa? Zato, ker zmaji ne letajo visoko.!!

Cogito, ergo sum

Mislim, torej sem

लप

Bedak ima veliko prednost pred pametnim človekom: vedno je zadovoljen sam s sabo.Napoleon Bonaparte

SLOVENIJA vs TURČIJA


Lepa tekma.

Poln izkupiček, fantje se borijo, lepo je, da se vidi, da igrajo z srcem in mi z njo.
Kajti na koncu je to le kolektivna igra.
Slovenija : Turčija 66:51 (20:15, 31:29, 46:40)

http://sportal.siol.net/default.asp?article_id=10041050709082337150

sreda, 5. september 2007

SLOVENIJA vs FRANCIJA

Zdaj je pa tako, če zdaj kdo, ne reče, da tu ni bilo igranje z srcem in borba do konca, pa res ne vem več.
Ka ti ni jasno.

KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ
KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ
KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ

KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ
KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ
KDOR NE SKAČE NI SLOVEC HEJ; HEJ; HEJ

torek, 4. september 2007

SRCE

Danes drugače. Če je bilo v hlačah, se je pokazalo, da to ne drži.
Včeraj zvezda, danes na dnu. Ampak je pokazal profesionalnost, kljub slabi igri.

Kdor ne skače ni SLOVENC hej, hej, hej.

ponedeljek, 3. september 2007

SLOVENIJA vs ITALIJA

Napeta tekma, do zadnje minute. Borba do konca. Srce, se je zmagalo na igrišču.
Pa smo jim pokazali, kdo je… Deželica iz pod ALP. Kurbe Italjanske.

četrtek, 30. avgust 2007

SAMO MILIJON

SAMO MILIJON NAS JE (Karel Destovnik - Kajuh)

Samo milijon nas je,

milijon umirajočih med mrliči,

en sam milijon,

ki ga trpljenje krotoviči

in vendar ga nikoli ne uniči!

Nikoli in nikdar!





Zato, ker nismo trhle bilke,

ki po toči ovene,

ker nismo le številke,

smo ljudje!





Edino hlapci cvilijo

in lajajo, da nas je malo,

da bi v uporu vse pobralo.





O, če ljudi bi ne bilo pri nas,

ljudi, ki ne ubogajo na vsak ukaz,

tedaj bi nas že kdaj odnesel plaz.





Tako pa še živimo,

čeprav nas je milijon samo,

zdahnili bi, da ne trpimo,

z uporno, dvignjeno glavo!


http://www.hervardi.com/

ponedeljek, 27. avgust 2007

BEJŽI 1.

Blog je sameval, vendar upravičeno. Po nekaj dneh, mirnega življenja sem le zbral voljo, da se vpišem v blog in kaj pokomentiram. Bilo je drugačno življenje, brez zavor, a vseeno v mejah normale. Ljudje se zabavajo komunicirajo »odklop«. Da ne omenjam, koliko smeha, koliko alkohola »BEJŽI :)«. Bilo je zanimivo komentirat ŠTRUMPETLE (Italjančke) in seveda Italijanke. Da vam rečem, babe in pol. Kako sem se imel jaz, NNNNOOOOROOO, sej razumete a ne (BEJŽI). Se še bo kaj našlo.

sreda, 15. avgust 2007

फ्फ...

Hm... al pa sem jaz, nenormalen v normalnem svetu.

Še sreča, da so ljudje okoli mene, ki se radi družijo zraven mene. "vsaj mislim"

कक.........

Včasih se čudim stvarem, ki jih ne razumem. Ne vem, zakaj se trudim da bi jih, ko pa vem, da je vse to enako, le da je začeto obratno, kot jih jemlem jaz.

Praznik

Danes je praznik, ki so ga bolje spoštovali v preteklih letih, ali bolje desetletjih.
In lepo se mi zdi, da ga tudi mi "pri nas doma", VELIKA GOSPOJNICA ALI MARIJINO VNEBOVZETJE. Današnji dan se je glede Duhovnosti in religije marsikaj spremenilo in s tem tudi moje. Ampak na ta praznik bom še vedno šel na homec, ker so to delali moje pra-pra babice in dedki, vse do mojih staršev in naprej upam, da tudi jaz. Ker je lepo, da gredo običaji iz generacije v generacijo.... kot recepti naših babic, če razumete.
Kot otrok sem bil vedno na Homcu in po meši čakal na Turški med in Rdeče metke seveda še pištolo, pa danes si jih bom kupo, upam da jih majo. Pa še dobro bomo jedli na ta dan.

P.S. Če kdo tega ne razume, ali hoče krementirit o prazniku kaj pomeni naj ne, ker mi je vseeno. Sem bil jasen kaj sem vedno čakal... (čeprav zdaj malo pgledam kakšno lepo mladenko, ki jih ni malo).

nedelja, 12. avgust 2007

Brača Dalton ide na more

Sledeči vikend, brača Dalton ide na more. Sa jednim avtom i motorom. Od največeg pa do najmanjeg, strpat če sve što imaju u kufere, ponjet 20 litara Whiskija( beri Vodke 2000), i otič na Pag, Novalja, Zrče. Pazite se ljudi, stiže brača Dalton.
Torej, naslednji vikend, se jaz(Aljaž), Jure, Damjan, Timotej in, to je še pod vprašajem finančnega stanja, Janko, odpravljamo na morje. Kot rečeno na Pag, kjer bomo pihali in pohali in puhali, dokler nam sapa seže, dokler nam kurci stojijo, ali dokler nas vseh ne zaprejo, kajti tudi če nam zmanjka žganega in travice, si bomo pač nabavili novo.
Šmarčani, gredo na jug

ponedeljek, 30. julij 2007

Kaj se dogaja v Forštatu

Po ne natančnih informacijah, so oropali bližnjo gostilno. Ali je postal čas, da se začnejo zaklepati stanovanja, avtomobile, kolesa okoli dvorišča.

Škoda velika, tudi nekaj gotovine..... Je Robi dobil denar?

nedelja, 29. julij 2007

Polna luna

Temo? Evo temo, grižljaj za žvečenje in vlačenje po ustih, kajti prežvečiti in pojesti se je ne da. Rojeva se svet ljudi, v katerem ni prijateljev, ni partnerstva, ljubezni ali intimnega zaupanja v krogu družine. In ta svet se rojeva, ne na podlagi individualizma, drugačnosti posameznikov, ter s tem povezane nekompatibilnosti enega z drugim, temveč zaradi egocentrizma, egoizma, sebičnosti in čisto preproste debilnosti novih generacij.
Svet stoji na mladih? Še mladi ne stojijo sami, temveč na plečih starih.
Kako spoznati nove ljudi, in gojiti odnose z njimi, če pa ni vredno truda?! Ali je res potreben internet, odsotnost hormonov, vonjev, feromonov.... poslovna transakcija, ker pač ne najdeš kaj boljšega. Pač vzamem Kio, ker nimam za Lamborginija.
Ne hvala, grem raje peš

sobota, 28. julij 2007

Dober je bil !!!

Pijača življenje vrača pivo teče po potokih on pa se v sodu obrača lep si kakor gorski cvet dišiš pa kot VINSKA KLET!!!!!!

četrtek, 26. julij 2007

Kako se (smo)skuha "BOGRAČ"


Zelo priznana Slovenska enolobčnica, doma iz Prekmurja. Sicer poznana po celi Sloveniji, z malo spremembami od vsakega posameznika. Jaz osebno prisegam samo na govedini (bočnik), čeprav ga brez svinine in divjačine ni. Pri nas doma, je že v navadi, da se dela skoraj vsak mesec. Zdaj malo več, ko je poletje. In tako smo si ga tudi eno lepo soboto s kolegi skuhali.

Moj recept je... čim manj komplicirat,
pripravlati počasi, v dobri družbi in seveda z malo ščepcem znanja.


Za Bograč sem uporabil okoli 2kg bočnika, (za vse ostale ki obožujejo divjačino lahko tudi to, za mene bolje kot svinina) enko količine čebule, ki sem jo enostavno sproti rezal v lonec in ne naseseklav, sol, poper, rdečo papriko, šop dišavnic, pivo, vino, pa še kaj se je najdlo (seveda vse v mejah normale). Dobro je, da je lonec segret in se stem čebula nalo peče in ne samo praži "ne pozabi mešat" potem dodam paradižnik, rdečo pariko, sol malo vina premešam in potem meso.





Meso dušim do polovice, ki mu dodam krompir. Če je bilo prehitro s krompirjem, pa kaj zato če se razkuha bo pa jed zgostil. Zalil sem pa z piksni piva in vinom. Mal smešno, samo če je pivo že samo po sebi dobro, ne more biti slabo. Po okuso, še kaj dodal in zgostil z škrobom, ne s podmetom. Moka spremeni okus.

Moram priznati, da tole z pivom ni bilo slabo. Dobro smo se najedli.

O meni

Moja fotografija
Stvari jemljem resno, čeprav se večino časa šalim (na svoj račun). Rad živim življenje... pa ne vedno po moje, zato si razlagam ...tudi jaz sem krvav pod kožo...