torek, 26. februar 2008

HD filmi na HD televiziji

Veliko je že ljudi, ki se odločajo v nakup Plazemskih in sedaj LCD televizorjev. Tisti neučakani, jih imajo že nekaj let, a sedaj je zgodba že drugačna. Zaradi vse hitrejše tehnologije cene hitro padajo, tako da so sedaj dostopne že skoraj vsakemu.

A tu tare veliko ljudi, kaj je boljše PLAZMA ali LCD.

Obe sta tanki, oddajata lepo in ostro sliko, virtualen zvok, razlike v cenah, zakaj ima ta to oznako itd.

Zmedeni, ker nekateri prisegajo po LCD Tv in drugi po Plazmi.


Nekaj zanimivosti o obeh:


  • LCD
Zasloni in tudi televizije LCD imajo zaslon sestavljen iz dveh plošč prozornega polariziranega materiala. Na enega je nanešena tanka plast posebnega polimernega materiala, v katerem so tekoči kristali, druga plošča pa je nato prilepljena na to, prvo.


Slika nastane, ko skozi tekoče kristale steče električni tok, ki je odvisen od slike. Ta tok omogoča in onemogoča prehod svetlobe skozi kristal in tako nastane slika.
Za prodor svetlobe skozi kristale pa omogoča fluorescentno svetilno telo, ki se nahaja za kristali. In ker kristali ne proizvajajo svetlobe, gre pri tej tehnologiji za tako imenovano neemisivno tehnologijo, to pa pomeni, da zasloni LCD ne povzročajo elektromagnetnega sevanja.


  • PLAZMA

Tudi Plazemski televizor je sestavljen iz dveh prozornih plošč, med katerimi se nahaja na milijone majhnih steklenih mehurčkov, ki so napolnjene z plinom. Vsak ta mehurček je prevlečen s fosforno prevleko. Če skozi ta mehurček spustimo električni tok, začne plazma oddajati ultravijolično svetlobo, ta pa povzroči, da fosforna prevleka zasije v določeni barvi, ki nastane slika. Kako pa poteka tok skozi mehurčke, pa to nadzirajo na stotine elektrod, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, kar pomeni, da je večji odjemalec električne energije, kot LCD.

(podrobneje si preberite tu)

Nekatere pri plazmah muči to, da se slika ob dolgotrajnem mirovanju vtisne v ekran in da uhaja plin. Tega v novejših plazmah ni. Z odtenki sivine v ekranu, pa sedaj to delajo filtri osveževanja (pixel, pixel plus HD pri Philips tehnologiji, drugi seveda z drugačnim imenom a funkcija enaka)
Zato pa je Plazma primernejša za gledanje televizije.

Življenska doba plazme je sicer manjša od LCD-ja, a če pogledamo da je življenska doba Plazme npr. 20.000 ur in na leto gledaš 1.500 ur, je to 13 let. Za eno srednjih plazma Tv danes odšteješ približno 1300€, za dobo 13 let, ko si nov računalnik v ceni od 700€ do 1000€ kupimo za dobo 3 let in manj, pa se uprašajmo, kje trošimo denar.

Doma si lastim Plazmo proizvajalca Philips. Zmore 720p (progresive) in največ 1080i (interlace), kar omogoča prikaz kompletnega okvirja 1080 vrstic. V testu sem imel kar nekaj novejših modelov drugih proizvajalcev, a niso prikazali željenega in v nekaterih funkcijah so bili celo slabši. Zaostajali so tudi določeni LCD-ji (razmerje cena-kakovost), v prikazovanju barv in kontrasta.

  • KAKO DO HD NA TV

Kot je že znano, je bore malo možnosti, da se spremlja HD signal (za enkrat). Nekateri operaterji to sicer omogočajo, a je TV vsebina nezanimiva ali pa pa z dodatnim plačilom, kar je zopet dodatnih 20€ več na mesec.

Sam imam vse skupaj priklopleno na PC. AMD 64 3200, 1G ram, Mati plata A8NE-FM, 160G disk in GeForce 6600GT. (PC mora biti dokaj zmogljiv za gledanje HD formata, ali Blu-ray ripa).
To sem zmontiral v stari videorekorder. Dodano še imam SkyStar2 digitalni kartici za DVB-S in DVB-T signala in na internetu je vse več filmov v HD in Full HD resoluciji. (Zame so Blu-ray predvajalniki za enkrat še predragi).

Za takšno gledanje sem se odločil zato, ker je bistveno cenej, nimaš problemov z podnapisi na Divx formatu, z določenimi kodeki lahko poslušaš Dolby ProLogic II, seveda z 5.1 zvočniki, igraš igre itd., v glavnem solidna zadeva. Vse to me je stalo 400€, Cene Blu-ray predvajalnikov.

Za vse tiste, ki se odločujejo za nakup takšnih televizorjev, je pametno, da se prej pozanimajo (razmerje - cena / kakovost), na forumih je dovolj tem in testov. Jaz bi se sedaj odločil za nakup LCD Tv, a nekje nad 1900€ (če bi imel denar).

Lepo gledanje.

2 komentarja:

serdzo pravi ...

Zelo zanimivi sicer pa so cene Cene Blu-ray predvajalnikov,previsoke trenutno za naš žep!!

Mevl pravi ...

V trgovini dobiš za 300€ nov PC.
7.1 zvok, 160 disk, 3000amd 64, 8600 geforce za hd izhod.
In kar tega skriješ za LCD + brezžično miško in tipkovnico za cca 50€ pa si na konju.
Poleg tega, pa kupi blu-ray dvd za okoli 48$, pa posnami si film.

Sam bom takšno varianto kar obdržal. Že, ko so bili prvi dvd-ji in potem dvd/divx predvajalniki, sem vse gledo prek PC-ja.

O meni

Moja fotografija
Stvari jemljem resno, čeprav se večino časa šalim (na svoj račun). Rad živim življenje... pa ne vedno po moje, zato si razlagam ...tudi jaz sem krvav pod kožo...